top of page
  • Redakce

Nová EURO emise dluhopisů Wood Seeds pokrývá průměrnou inflaci v eurozóně

Updated: Feb 13, 2023

Možná jste již zaznamenali, že naše společnost Wood Seeds nabízí svůj první EURO dluhopis. Jaké má výhody a co je na něm zajímavé, proč tedy do něj investovat nám vysvětlí p. Bodrov, tiskový mluvčí společnosti.



Můžete jen v krátkosti říct, k čemu vlastně dluhopis slouží a nač je využíváte?

Samozřejmě, opakování je matka moudrosti.

Dluhopisy jsou produkty s pevně daným výnosem, které poskytují jednoduchý způsob dlouhodobého financování firemních aktivit. Existuje mnoho důvodů, proč chce společnost získat peníze tímto způsobem, pro nás to je financování nákladů na rozšíření našeho podnikáni. Nicméně, takovéto zvýšení kapitálu má samozřejmě svoji cenu. Je to v podstatě druh půjčky. Jinými slovy, jde vlastně o slib vydavatele dluhopisu, že držiteli dluhopisu v souladu s podmínkami dluhopisového nástroje, zaplatí. Vydávající dluhopisu (nazývaný emitent dluhopisu) na sebe přebírá dluh a osoba, která kupuje dluh (držitel dluhopisu), je ten, který poskytuje finanční prostředky.

Proč je pro Vás výhodné prodávat dluhopisy? Nejsou i jednodušší cesty?

Jistě, finanční prostředky můžeme získat několika způsoby: akciemi, zdlouhavě náročným bankovním úvěrem nebo vydáváním firemních dluhopisů.

Dluhopis je sice „dražší“ pro vydavatele dluhopisu, nicméně svobodnější způsob financování, který nám nechává plnou kontrolu nad podnikáním, růstem či investičními záměry do budoucna. Je to jeden z nejstarších a nejuznávanějších investičních nástrojů. I proto dluhopisy rádi používáme.

Jak poznat férovou společnost která dluhopisy nabízí? Máte na to nějaký „recept“?

Samozřejmě, ideální je sehnat si reference, prostudovat si podnikatelský záměr a to, zda firma opravdu investuje tam kam má. Což my samozřejmě děláme a vše zde, na našem webu, prezentujeme. Například zde je článek o našem navýšení základního kapitálu společnosti.

Nicméně já bych koukal na to, jaký má firma majetek a hlavně, zda už nějaké emise vyplatila a zda plní své závazky.

Vy tedy už máte nějaké vyplacené dluhopisy?

Samozřejmě, řádně jsme vyplatili už celkem tři dluhopisové emise (viz. článek zde) včetně úroků v celkové hodnotě cca 50 miliónů korun.

Proč tedy EURO dluhopis, ty korunové nestačí?

Pro investora má EURO dluhopis spoustu zajímavých výhod. Je to skvělá úložka finančních prostředků do eura je nyní maximálně investičně zajímavý trend a z toho důvodu jsme využili tuto situaci, díru na trhu. Naše společnost také musela projít dalším schvalovacím „kolečkem“ pro tuto emisi. Což je pro investora dobrá zpráva v tom, že na EURO emisi dosáhneme a že plníme nadále všechny podmínky pro vydání dluhopisu, a to i EURO dluhopisu.

Proč si tedy tento prémiový dluhopis koupit?

Shrnu zde několik výhod. Tou první je současný skvělý kurz koruny vůči euru. Česká koruna se v posledních dnech obchoduje kolem 23,9 koruny za euro. Vůči této měně je tak nejsilnější od července roku 2008, kdy se její kurz pohyboval dokonce pod 22,9 koruny za euro. Silná koruna tedy zlevňuje nákup dluhopisu. Při investici 100 tisíc korun, kterou byste zaplatili za korunový dluhopis, zde platíte v podstatě 96 tisíc korun. To už je úspora čtyři tisíce korun.

Dále se ve světě financí předpokládá další růst eura a to až na 27 korun. Pokud by se to opravdu stalo, vyděláte dalších osm tisíc korun „jen“ na růstu kurzu české koruny.

A na vrch, při větší investici, přidáme klientovi 1% jako protiinflační bonus.

Podtrženo sečteno, na kurzu lze vydělat za 3 roky 12% (4% pod 100 tisíc při nákupu a 8 tisíc při prodeji) tj. 12 tis na 100 tis produktu + 10,5/11,5% výnos z dluhopisu.

Vývoj kurzu koruny za posledních 5 let. Zdroj https://www.kurzy.cz/kurzy-men/


Nepřijde Vám to až moc hezké?

Nepřijde, taková je prostě situace a i proto jsme delší dobu usilovali o EURO emisi dluhopisů.

Klientovi se tak investováním s námi prostřednictvím tohoto dluhopisu nabízí unikátní možnost pro maximální využití síly české koruny.

A samozřejmě, nevidíme to jen my, jako ostatní podnikatelé sledujeme vývoj investic na našem trhu včetně kurzu koruny. Například agentura Bloomberg, si všimla síly české koruny a zařadila jí mezi největší světové „vítěze pandemie“. V letech 2019 až 2022 česká koruna zpevnila vůči euru o 5,4 procenta a byla na tom mnohem lépe než konkurenční evropské měny. Stačí se podívat na polský zlotý. Ten ve stejném období klesl vůči euru 9,2 procenta. Maďarský forint spadl o neuvěřitelnýcho 17 procent.


Jak to myslíte že tato emise již pokrývá současnou průměrnou inflaci v eurozóně?

Pokud se podíváme na stávající vývoj inflace zjistíme, že ta již začíná ukazovat dezinflační stav a to jak v eurozóně tak zejména ve Spojených státech amerických, kde dokonce meziroční inflace poklesla na 6,5 procenta. Obdobný vývoj zaznamenaly i státy eurozóny tj. země, kde je hlavní domácí měnou jednotná evropská měna euro. Eurozóna tak k 23. 1. 2023 vykázala meziroční inflaci ve výši 8,5 procenta - jedná se samozřejmě o celkový průměr všech dvaceti evropských zemí platících eurem.


Nicméně jsou členské země eurozóny jako například Litva, kde je míra inflace na hodnotě ve výši 15,6 % ročně. To je ještě o něco vyšše než v zemích neplatících eurem jako například v České republice. Ovšem to jsou dle analytiků spíše zvláštnosti potvrzující pravidlo. V tradičních zemích eurozóny jako je Lucembursko, Francie, ale i Španělsko včetně Německa se míra inflace pohybuje pod deseti procenty

Více se o růstu koruny a její předpokládané hodnotě můžete dočíst například zde: https://www.penize.cz/nakupy/439639-kurz-koruny-k-euru-je-nejsilnejsi-za-15-let-vyplati-se-koupit-eura-na-dovolenou



164 views0 comments
bottom of page